Početna / Blog / 5 najboljih besplatnih alternativa za Adobe Photoshop

5 najboljih besplatnih alternativa za Adobe Photoshop

05.07.2020.

Već si odavno osmislio/la svoj dizajn, ali ne znaš kako i u kojem programu digitalizirati svoj dizajn? Znaš da se primjerice Adobe Photoshop software koristi za izradu dizajna i uređivanje vizuala, ali ti nemaš pretplatu? Nema mjesta brizi! U nastavku donosimo alternativne programe koji su besplatni i jednostavni za koristiti.

Photopea

Photopea je program koji možeš koristiti za DTG, rezanje i šivanje, ispis na plakatu ili platnu, UV ispis, uređivanje fotografija, kreiranje grafika za društvene mreže i slično. Photopea je program koji izgledom nalikuje Adobe Photoshopu, a sadrži većinu funkciju i značajki koje se mogu pronaći u Photoshopu. Photopea nudi unaprijed pripremljene veličine i predloške za postere, letke i grafike na društvenim mrežama. Sve u svemu, Photopea je savršen program za korisnike koji su upoznati s Adobe Photoshopom, ali i za početnike, koji tek uče sve o dizajnu, kreiranju grafika, uređivanju fotografija i slično.

Photoshop-Alternative-Photopea-example-screenshot

Gimp

Gimp je program koji možeš koristiti za DTG, rezanje i šivanje, tisak na plakatu ili platnu, UV ispis, uređivanje fotografija i slično. Ovaj je program zbog svojih značajki uspostavio snažnu i stalnu prisutnost u svijetu za uređivanje grafike i izgradio snažnu zajednicu korisnika tog programa. Gimp je savršen za uređivanje malih datoteka i stvaranje jednostavnih dizajna. Kada sve zbrojimo, ovaj program savršen je za sve one koji se po prvi puta žele okušati u dizajniranju.

Photoshop-Alternative-Gimp-example-screenshot

Krita

Program Krita može se koristiti za DTG, rezanje i šivanje, tiskanje na plakatima i platnu, UV ispis, uređivanje fotografija i slično. Krita je jedini grafički program na ovom popisu pogodan za stvaranje bešavnih uzoraka. Također, Krita je odličan program za uređivanje fotografija, ali se njegove značajke za uređivanje razlikuju od većine programa i zbog toga će možda biti potrebno više vremena za naviknuti se koristiti njime. Krita je program koji je kreiran u suradnji s umjetnicima te upravo zbog toga ima vrlo prilagodljiv alat četkice (Brush tool) i može se povezati s grafičkim tabletima.

Photoshop-Alternative-Krita-example-screenshot

InkScape

InkScape je program koji se može koristiti za DTG, rezanje i šivanje, vezenje, tiskanje plakata i platna, UV ispis i slično. InkScape je odličan program za stvaranje datoteka ispisa bilo koje veličine jer radi na principu vektorske grafike. Svaki dizajn napravljen u ovom programu može poslužiti za male otiske, ali i plakate ili platna velikog formata bez gubitka kvalitete. InkScape Measure je alat koji ovaj program čini posebnim, jer njime je lako izraditi dizajn za vez. Također, ovaj program nudi mogućnost prilagođavanja datoteke, a kao i Photoshop, ima krivulju učenja.

Photoshop-Alternative-InkScape-example-screenshot

Canva

Canva je program koji je najbolje koristit za grafike za društvene mreže te ispis platna i plakata. Iako izgledom i po značajkama nije sličan Adobe Photoshopu, koristan je program za sve dizajnere. Besplatni alat koji nudi Canva poprilično je opsežan, a izvrstan je za dizajn plakata. Canva također omogućuje da svoje kreacije objavite izravno na Facebooku, Twitteru, LinkedInu, Pinterestu i ostalim popularnim društvenim mrežama.

Photoshop-Alternative-Canva-example-screenshot