I Zagrebačko sveučilište dobilo svoju službenu ‘hudicu’

Lider Press modnakatedra srpanj 2013

U početku je bilo teško naći fakultete koji bi htjeli sudjelovati jer su smatrali da nema interesa među studentima ili da će njihovi studenti napraviti nešto slično. Sve je krenulo nabolje kad su projekt prepoznali na Fakultetu elektronike i računarstva. Ondje su ga prihvatili, čak su osigurali prodajno mjesto u KSET-u, što nam je pomoglo i otvorilo vrata drugih fakulteta.

Kad su u studenome 2011. mladi poduzetnici, kolege s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te dobri prijatelji Alen Henich, Miroslav Marković i Tomislav Rasonja osnovali tvrtku, nisu ni slutili da će se u sljedeće dvije godine mali studentski projekt izrade majica s kapuljačom, popularnih ‘hudica’, za Ekonomski fakultet u Zagrebu pretvoriti u pravi biznis.

Zasad se na njihovoj internetskoj stranici Modnakatedra.com može naći ponuda za šest fakulteta (zagrebački FER, FKIT, ekonomski i farmaceutsko-biokemijski te riječki građevinski i pomorski fakultet), a nedavno je i Zagrebačko sveučilište dobilo svoju majicu s kapuljačom.
Trojica kolega ubrzo su dobila pojačanje. Naime, vrijednost projekta i odličnu radnu atmosferu prepoznali su i studenti s drugih fakulteta te su se timu vrlo brzo pridružili Luka Burnać (Fakultet elektronike i računarstva), Stela Kovačić (Grafički fakultet) i Ana Lakić (Ekonomski fakultet u Zagrebu).
– Od osnutka vjerujemo u vrijednosti i načela koji su temelji našega dosadašnjeg i budućeg uspjeha. To su, prije svega, zadovoljan kupac, vrhunska korisnička potpora, kvalitetan proizvod, originalnost ideje te izvrsnost izvedbe. Proizvod je od početka dobro primljen, studenti žele imati ‘hoodie’ svoga fakulteta – rekao nam je Alen Henich.

Majica koja povezuje Projekt nije bilo lagano provesti, pogotovo jer su morali osnovati vlastitu tvrtku kako bi sve bilo po slovu zakona. Zbog nevjerojatno zamršene birokracije i papirologije trebalo im je godinu dana da ostvare naum, ali nisu odustali, nego su uspješno osnovali Selecta promocije, tvrtku koja stoji iza projekta. Nakon što su izbacili majicu s kapuljačom zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, potražili su druge fakultete koji bi htjeli imati svoju majicu.
– U početku je bilo teško naći fakultete koji bi htjeli sudjelovati jer su smatrali da nema interesa među studentima ili da će njihovi studenti napraviti nešto slično. Sve je krenulo nabolje kad su projekt prepoznali na Fakultetu elektronike i računarstva. Ondje su ga prihvatili, čak su osigurali prodajno mjesto u KSET-u, što nam je pomoglo i otvorilo vrata drugih fakulteta – objasnio je Miroslav Marković.
Sad pregovaraju s većinom fakulteta Zagrebačkog sveučilišta, ali javljaju im se i fakulteti iz drugih gradova i privatne škole. Neki bi htjeli majicu darovati svojim studentima pri upisu, a neki imati službenu majicu fakulteta.
– Naš je cilj da majice osim sadašnjih studenata kupuju studenti na razmjeni, profesori, ali i i bivši studenti. U SAD-u i europskim državama alumniji su jako povezani sa svojim fakultetom. Želimo da to bude i jedan od koraka kojima će se ponovno povezatis matičnim sveučilištem – istaknuo je Luka Burnać, dodavši da je FER, na kojem studira, jako povezan s bivšim studentima.

Širenje ponude Ove godine već su prodali dvije tisuće ‘hoodica’ i nadaju se da bi se taj broj mogao udvostručiti do kraja godine, kada stigne sezona za nošenje takvih majica, ali i upis novih studenata na fakultete. Planovi za daljnji razvoj odnose se na širenje ponude.
– Najprije bismo htjeli pokriti sve fakultete u sklopu Zagrebačkog sveučilišta. Nadamo se da će nam godišnja prodaja onda biti veća od deset tisuća jer bi to pojeftinilo proizvod i cijenu. Sad još proizvodimo male serije, zbog čega majice stoje od 200 do 250 kuna – rekao je Tomislav Rasonja.
Posebno su ponosni na to što je Zagrebačko sveučilište prepoznalo njihov trud. Kruna projekta uz potporu Sveučilišta za Miroslava Markovića, Alena Henicha i Luku Burnaća jest ‘hudica’ koju će s ponosnom moći nositi svi studenti, službena majica Sveučilišta u Zagrebu. Nakon ulaska u Europsku uniju studenti se mogu uključivati u različite programe mobilnosti, pa će i mnogi strani studenti iskoristiti priliku studiranja u našoj zemlji te nositi ‘hudicu’ s logotipom Sveučilišta u Zagrebu.
‘Hoodie’ je svijetlosiva majica koja na prednjici ima istaknut logotip Sveučilišta u Zagrebu, natpis ‘Sveučilište u Zagrebu’ na engleskom jeziku te godinu osnutka Sveučilišta. Na lijevome stražnjem boku utkana je etiketa sa službenim logotipom Sveučilišta u Zagrebu.
– Osim suradnje na majici predložili smo da se otvori ‘fan shop’ Zagrebačkog sveučilišta. Napravljen je poslovni plan i njima se ideja odmah svidjela, sad je trebamo provesti u djelo. Riječ je ponajprije o prodavaonici koja bi nudila ‘hoodie’, ali planiramo se širiti i na druge fakultetske suvenire. Tržište koje bi takve stvari prihvatilo doista je veliko. Za sada svu zaradu ulažemo dalje. Ako projekt zaživi, planiramo dio vratiti fakultetima za njihov razvoj i stipendije – ambiciozan je u najavi širenja Henich.

Univerzijada kao prilika Osim u KSET-u i na internetu majica se može kupiti na FKIT-u i u Turističkoj zajednici Zagreba. Dakle, dostupna je i stranim gostima koji na proputovanju žele uzeti drugačiji suvenir.
– Ulaskom u Europsku uniju studentima je povećana mobilnost pa će mnogi odlaziti na razmjenu izvan Hrvatske, a i više će ih dolaziti k nama. Strani studenti imaju kulturu kupovanje ‘hoodieja’, zbog čega vjerujemo da će svi kao uspomenu na semestar ili godinu odabrati upravo majicu s amblemom Sveučilišta – smatra Ana Lakić.
Odličnom prilikom smatraju i Europsku univerzijadu 2016. čiji su domaćini Zagreb i Rijeka, tijekom koje će tisuće stranih studenata pohoditi Hrvatsku, no njihov je cilj ponajprije obuhvatiti sve fakultete i postaviti poslovanje na zdrave temelje.
– Nakon teškog početka ipak su ključni ljudi na fakultetima prepoznali projekt kao nešto što će donijeti dodanu vrijednost. Nadamo se da će uskoro i ostali fakulteti priključiti projektu, otvoreni smo za suradnju – rekao je Henich.
‘Hoodie’ se tiska u Hrvatskoj, ali proizvodi u inozemstvu, što je logistički problem. Međutim, to je mala zapreka u odnosu na one koje su imali, svjesni su da će se i to riješiti nakon što se poveća prodaja. Željeli bi da se sve proizvodi u Hrvatskoj.

Sovko – zaštitni znak ‘hoodieja’ Da bi bili prepoznatljiviji i zadovoljili sve elemente poslovanja, studenti poduzetnici raspisali su međunarodni internetski natječaj za logotip projekta. Na njemau se našlo više od 200 radova koje je osmislilo 60 svjetskih dizajnera – pobijedila je sova.

– Sova je u početku bila samo dio logotipa Modnakatedra.coma, ali studenti su je ubrzo počeli spontano nazivati Sovkom te tretirati kao predstavnicu ‘hudica’ i svojevrsnu maskotu. Nakon toga odlučili smo poraditi na Sovkovu imidžu i izgraditi vezu s kupcima pa smo nedavno otvorili i njegov ‘fan page’. Studenti su ga odlično prihvatili – rekla je Ana Lekić.

 

Preuzeto sa: http://liderpress.hr/poslovna-znanja/zagrebacko-sveuciliste-dobilo-svoju-sluzbenu-hudicu/