Početna / Blog / Kako organizirati rad od doma?

Kako organizirati rad od doma?

22.04.2022.

Uredski posao uglavnom znači lakšu organizaciju, što zbog strukturiranja vremena unutar kojeg se radi, što zbog prostora koji je u potpunosti prilagođen poslovima koje obavljamo. No, ukoliko radimo od doma, organizacija se mijenja iz temelja. Potrebno je odvojiti privatno od poslovnog, prostor koji nam služi za odmor i razonodu prenamijeniti u prostor koji potiče produktivnost, a vrijeme organizirati na način koji funkcionira kako bismo izbjegli distrakcije i postigli određene ciljeve. Isto vrijedi i za učenje za ispite – knjižnice su odlična mjesta za zajedničko učenje jer je okolina poticajna za rad, no čim smo prepušteni sami sebi, potrebna je veća razina discipline za učinkovite rezultate. Poznato je da su priprema i organizacija pola posla, a ako tražite efikasne i održive tehnike organizacije, u nastavku slijede neke od njih.

Pronalaženje vlastite rutine

Dnevna rutina zvuči dosadno i monotono, no dokazano smanjuje anksioznost i pridonosi produktivnosti. Rutina ne mora sadržavati strog raspored za svaku minutu, niti ambiciozne ciljeve poput jutarnje joge, trčanja, posjete tržnici i meditiranja svaki dan, no dobro je obratiti pažnju na rituale koji dobro utječu na naše raspoloženje i pomažu nam u ispunjavanju obaveza i ciljeva. Također, jutarnja rutina odličan je način za usvajanje navike kako bi nam bilo lakše iz stanja odmora preći u stanje rada na način na kojima nama odgovara. Nakon toga, savjetuje se stvoriti i radnu rutinu u koju treba uplanirati i pauze i završetak radnog vremena, kako bismo zadržali granicu između privatnog vremena i produktivnog vremena.

Stvaranje najpogodnije okoline za rad

Veliku ulogu u produktivnosti ima i okolina koju si stvorimo. Ugodan ambijent i sve što nam je potrebno nadohvat ruke znače manje ometanja tijekom rada te brže i uspješnije obavljanje obaveza. Zato je bitno da prije nego što počnemo s poslom ili učenjem, stvorimo optimalne uvjete u prostoru u kojem boravimo. Čak i ukoliko nemamo odvojeni prostor koji je namjenjen isključivo poslu, pomoću detalja možemo mu promijeniti namjenu i time stvoriti dojam drugačijeg prostora. Uz to, bitno je što više ukloniti sve što bi nas moglo ometati, poput društvenih mreža, nereda ili ostalih obaveza.

To-do lista obaveza

Uz preglednije zadatke, lakše je i njihovo ispunjenje. Vizualno lakše pamtimo, a stavljanje kvačice pored obavljenog zadatka stvara dodatan osjećaj zadovoljstva i ispunjenja ciljeva. Preporučljivo je imati mjesečnu listu okvirnih ciljeva te tjednu listu s konkretnim zadacima. Segmentiranje velikih obaveza po koracima omogućava lakše obavljanje zadataka i spriječava prokrastinaciju.

Planiranje vremena nakon radnog vremena

Kada se veselimo aktivnosti koja slijedi nakon obaveza, veća je i motivacija da ih privedemo kraju i uspješno ispunimo. Zato je mali trik za produktivnost „nagrađivanje“ aktivnostima koje volimo. To može biti sitnica poput omiljenog obroka, šetnje u prirodi ili gledanja drage serije.