Početna / Blog / Kako unaprijediti poslovanje?

Kako unaprijediti poslovanje?

18.03.2022.

Iako smo okruženi raznim izvorima informacija i savjetima kako unaprijediti poslovanje, ponekad je dobro imati listu točaka kao podsjetnik za provjeru nekih od najbitnijih faktora koji utječu na razvoj i uspjeh. Bez obzira na područje poslovanja i na to fokusirate li se na prodaju proizvoda ili usluga, ovo su neki od njih:

Redovita analiza poslovanja
Naravno da je na samom početku pokretanja posla važno imati jasnu viziju, ciljeve i plan napredovanja. Zbog lakšeg praćenja, oni bi trebali biti specifični, mjerljivi, realni i određeni konkretnim rokovima. No, budući da su rezultati često nepredvidljivi i prate drugačiji vremenski okvir od planiranog, pojedini ciljevi moraju se prilagođavati s obzirom na okolnosti. Kako odlučiti koje vrijednosti i ciljeve treba uvijek zadržati, a koje je u redu mijenjati kako bi se prilagodili trenutnoj potražnji?

U ovom slučaju prvenstveno je potrebno uvijek imati na umu: 

  • početnu viziju poslovanja
  • vlastita načela i vrijednosti 
  • razlike od konkurenata po kojima želite da vas prepoznaju.

Kroz godinu, analizirajte u kojem smjeru vaše poslovanje ide i je li neki od ova 3 faktora ugrožen. Pri donošenju svake poslovne odluke o suradnjama ili uvođenju novosti, razmislite utječu li te promjene na neku od gore navedenih točaka. Pratite trendove, stanje na tržištu i napredak konkurencije kako biste imali percepciju i realna očekivanja od vlastitog napretka.

Pametno ulaganje u marketing
Marketing je proces planiranja i izvršenja koncepta, promocije i distribucije ideja i usluga. Ciljevi marketinga su privlačenje pozornosti ciljane publike te predstavljanje razloga zbog kojih je klijentima potreban vaš proizvod ili usluga. Pri biranju marketinške strategije, pridaje se pažnja ciljanoj publici, praktičnosti, konkurenciji, komunikaciji, kreativnosti i povjerenju. Detalji igraju važnu ulogu pri natjecanju s konkurencijom, zato je važno obratiti pozornost na ono što vas čini različitima od njih.

Društvene mreže odličan su način za promociju poslovanja, ali je bitno testirati načine na koje je najbolje doprijeti do željene publike, budući da ovise o brojnim faktorima. Najjednostavnija i najuspješnija marketinška strategija na društvenim mrežama podrazumijeva redovito objavljivanje sadržaja koji je i relevantan i zabavan, povezivanje s partnerima te uključivanje publike u sadržaj.

Također, postoje brojna “out of box” marketinška rješenja koja ne moraju biti izravno vezana za vaše poslovanje, no služe promociji i razvijanju svijesti o brendu, poput personaliziranog mercha, koji je odličan način za reklamiranje putem primjenjivih i praktičnih proizvoda.


Povezivanje s postojećim i potencijalnim klijentima
Bez obzira na područje kojim se bavite, vjerojatno se u moru konkurenata nedovoljno jasno vide vaše različitosti i prednosti. Zbog toga je važno osluškivati potrebe klijenata i nastojati odgovoriti na njih što uspješnije, kroz prilagodbu proizvoda ili usluga, uvođenje novosti koje su potrebne, ili promjene načina komunikacije s publikom. Postoje razni načini uključivanja publike u poslovanje, a tko zna više o vašem poslovanju od onih koji ga koriste?


Razvoj sposobnosti prezentiranja
Koliko god kvalitetan proizvod ili usluga bili, ponekad rezultati nisu dovoljno vidljivi u mjeri u kojoj bismo htjeli. Zato se ne smije zanemariti važnost prezentiranja na način koji će privući, ali i zadržati željenu publiku. 

Priprema je najbitniji dio prezentacije, od konkretnih podataka i informacija, do načina implementacije i realnih primjera. Pokušajte na kreativan i jedinstven način predstaviti svoje ciljeve kako bi se razlikovali od konkurencije te imajte spremne odgovore na potencijalne prigovore. Važno je biti siguran u svoje proizvode i usluge, a na povratne informacije odgovarati spremno i pozitivno. Uključite publiku u prezentaciju, kako bi doživjeli prednosti vašeg proizvoda i usluge.

Izbjegavanje čestih pogrešaka
Jedan od najboljih načina povećanja šansi za uspjeh je učenje iz tuđih pogrešaka, a ovo su neke od najčešćih pogrešaka malih poslovanja;

  • kriva procjena potražnje proizvoda/usluga
  • ulazak na kompetitivno tržište bez jasne razlike od konkurenata
  • nedovoljno razrađen financijski plan
  • koncentracija na pridobivanje klijenata i nedovoljan trud oko njihovog zadržavanja
  • općeniti pristup poslovanja, s nedovoljno konkretnim naglaskom
  • mijenjanje fokusa zbog većeg profita

Zato je važno dijeliti iskustva, učiti od drugih, ali i donositi vlastite zaključke te preuzimati rizike za koje smatramo da mogu dovesti do željenih rezultata.