Početna / Blog / Metode pamćenja za uspješnije učenje

Metode pamćenja za uspješnije učenje

18.05.2022.

Iako svi imaju slične mogućnosti pamćenja, neki pamte više, brže i uspješnije. Pamćenje je moguće vježbati i tako povećati kapacitete i mogućnosti za brže učenje činjenica. Sam proces učenja sastoji se od kodiranja, pohranjivanja i ponovnog povezivanja, no svatko ima svoj način učenja te je važno prepoznati ga kako bismo učenje prilagodili upravo sebi. Primjerice, možemo primijetiti usvajamo li znanje brže auditivno, vizualno ili iskustveno. Recept do uspješnog pamćenja je, naravno, kombinacija različitih načina, ali i prilagođavanje svom načinu pamćenja kad god je to moguće.

Mnemotehnike su tehnike koje olakšavaju pamćenje podataka. Metoda koja je često korištena kod pamćenja informacija je metoda zapisivanja. Na ovaj način, pamtimo i vizualno, ali i sistematiziramo i grupiramo informacije te pospješujemo pamćenje. Dodatni savjet je grupiranje činjenica po vlastitoj logici te korištenje različitih boja za različit tip podataka, koje spada pod dio pamćenja koji zovemo kodiranje.

Za vizualne tipove ključna je asocijacija kroz slike, bilo da su realne ili zamišljene. Na primjer, ukoliko brzo zaboravljamo imena osoba čim nam se predstave, kako bismo to spriječili trebamo ime povezati s osobom koju poznamo istog imena, ili ime asocirati uz neki predmet, osobu ili mjesto.

Koristan način pamćenja zove se palača pamćenja. Ona podrazumijeva imaginarno putovanje po mjestu koje jako dobro poznajemo. Svaka lokacija na tom mjestu u ovoj tehnici se koristi za pohranjivanje određenog dijela informacija. Osoba zamišlja kako prolazi kroz tzv. palaču te sa svakim mjestom unutar nje pamti određeni dio informacija po određenom redu. Na ovaj način osoba lakše priziva informaciju u sjećanje, budući da ju asocira uz određeni dio odabranog mjesta.

Jedna od tehnika pamćenja koja se ne oslanja na vizualne ili auditivne podražaje je tehnika ponavljanja. Ovaj način pamćenja najuspješniji je ukoliko se činjenice pamte jedna po jedna, na način da se prethodna činjenica nadograđuje idućom. Dakle, kada se jednostavna činjenica zapamti, ona se ponavlja, ali se idući put na nju veže nova činjenica – i tako redom. Postoje i brojne kreativne tehnike učenja i pamćenja, poput mentalnih mapa koje služe kao skice asocijacija i poveznice među njima ili pomoću glazbe i rime.

Koji god način nam najviše funkcionira, potrebno ga je vježbati i razvijati kako bi nam ušao u naviku i postao automatska radnja i sredstvo za brže pamćenje.