Početna / Blog / Organski i konvencionalni pamuk – ima li razlike?

Organski i konvencionalni pamuk – ima li razlike?

06.07.2020.

Ako si prolistao našu ponudu sigurno si vidio kako nudimo proizvode od organskog pamuka. A što je zapravo organski pamuk? Koja je razlika između organskog i tzv. običnog, konvencionalnog pamuka i zašto je to toliko naglašeno? Ako želiš malo proširiti svoje znanje i moći reći da zapravo poznaješ proizvode koje kupuješ, u nastavku donosimo nekoliko korisnih informacija o toj temi!

Poznato o poznatom

Poznato je da je pamuk mekano vlakno koje se dobiva iz istoimene biljke, a koristi se za izradu mekanih tkanina i danas je najviše je korišteno prirodno vlakno u svijetu. Velika većina odjeće koju danas koristimo nezamisliva je bez pamuka, ali posljednjih godina, kako je svijest o zdravlju prirode, ali i ljudi u uzlaznoj putanji, sve je veća primjena organskog u odnosu na konvencionalni pamuk.

Izvor: Pinterest

Go organic!

Proizveden u skladu s međunarodno priznatim standardima organske proizvodnje, što uključuje proizvodnju bez upotrebe kemijskih gnojiva ili pesticida, organski pamuk uzgajan je na tlu koje je potpuno očišćeno od toksičnih ostataka kemijskih tretmana koji su potencijalno ranije na njemu korišteni.

Izvor: Pinterest

Samo sjeme pamuka je sjeme originalnih biljaka, što znači da nije genetski modificirano, a sva sredstva koja se dodaju u procesu uzgoja su organskog porijekla i ekološki prihvatljiva. Takvim načinom uzgoja dobiva se materijal za izradu tekstila bez štetnih toksina koji bi mogli iritirati kožu, a budući da proces izrade ne uključuje izbjeljivanje, bojanje i omekšavanje materijala raznim kemikalijama, odjeća šivana od organskog pamuka može potrajati i do 5 puta dulje od odjevnih predmeta izrađenih od konvencionalnih materijala!

Zdravlje tijela i prirode

Organski pamuk je materijal koji najviše pogoduje koži, djeluje umirujuće i gotovo je najbezopasnije prirodno vlakno u pogledu zdravlja kože, a način uzgoja i obrade potpuno je ekološki prihvatljiv.

Kupnjom proizvoda od organskog pamuka brineš o sebi, svom zdravlju, ali i o okolišu, podržavaš zelenu industriju i toxic free uzgoj i proizvodnju. Iako su razlike između organskog i konvencionalnog pamuka na prvi pogled možda male, svi znamo da male stvari čine razliku.