Početna / Blog / Prednosti influencer marketinga

Prednosti influencer marketinga

30.03.2022.

Kvalitetni proizvodi ponekad nisu dovoljni za uspjeh poslovanja, čak i ako ih prati pristupačna cijena i ukoliko slijede trendove. Promocija je ključna kako bi dosegli svoju ciljanu publiku, no nova vremena iziskuju prilagodbu novim načinima reklamiranja. Jedan od načina koji se posljednjih godina penje na vrh ljestvice je svakako marketing putem influencera.

Uz zasićenost informacijama, preporukama i konzumerističkim navikama, gotovo konstantno oko sebe nailazimo na nove proizvode, mogućnosti i usluge za koje nismo ni znali da nam trebaju. Svakodnevno nam se nameću noviteti pa postajemo sumnjičavi prema svakoj preporuci, misleći da nam se nastoje predstaviti neiskreno, samo zbog zarade. Međutim, postoje i one preporuke koje su stekle naše povjerenje i utječu na naše donošenje odluka o proizvodima. Bilo da se radi o mikro ili makro influencerima, to su osobe na društvenim mrežama koji su kroz vrijeme izgradile publiku koja vjeruje njihovoj prosudbi te umjesto njih istražuje i testira proizvode koji tako mogu lakše i uspješnije pronaći put do željenih kupaca.

Neki podaci pokazuju kako 40% marketinških tvrtki povećava budžete namijenjene influencer marketingu, što dokazuje činjenicu da je to sve cjenjeniji i uspješniji alat za dopiranje do publike. U nastavku donosimo neke od prednosti influencer marketinga.

  1. Influenceri stvaraju i prate trendove

Često možemo putem društvenih mreža vidjeti određeni trend prije nego ga primijetimo na ulicama. Do influencera prije dolaze noviteti, neki preko klijenata koji im šalju proizvode zbog testiranja prije nego su na tržištu, a neki zbog njihovog vlastitog zanimanja za trendove. Taj interes dovodi do većeg truda da se pokažu načini nošenja određene robe ili korištenja pojedinih proizvoda, kao i objašnjenja za koga su namjenjeni.

2. Vidljivost i upoznavanje s brendom

Marketing se putem društvenih mreža vrlo često događa indirektno. Influenceri ponekad ne reklamiraju brend ciljano, već koriste pojedine proizvode ili nose robu za koju se stvori interes publike. Ovaj način je suptilniji način promocije, a zato se može činiti i kao iskrenija preporuka.

3. Istraživanje tržišta

Prije nego proizvođač uvede nove proizvode, putem influencera može provesti istraživanje tržišta – koji proizvodi su najtraženiji, koji noviteti su potrebni ili čega na tržištu nedostaje. Također, ovim putem istraživanje konkurencije može se obaviti na praktičan način, kao i razumijevanje trenutnih potreba kupaca koje je olakšano i efikasnije na konkretnim primjerima.

4. Autentičnost

Jedan od razloga zbog kojih influenceri zadobiju povjerenje kupaca je karakterističan pristup i način na koji predstavljaju proizvode koje koriste. Brendovi koji im pristupaju, čak i ukoliko imaju instrukcije, pravila i uvjete, nastoje influencerima ostaviti prostora i mogućnosti za vlastiti stil. Publika koja se prepozna u njihovom stilu zbog toga ima više povjerenja i veća je mogućnost da će i sama koristiti proizvode.