Početna / Blog / Reduce, reuse, recycle: Što sa odjećom koju više ne želite?

Reduce, reuse, recycle: Što sa odjećom koju više ne želite?

08.04.2022.

S dolaskom novog godišnjeg doba, većina nas ima običaj organizirati odjeću te ju zamijeniti sezonskom. To je idealna prilika za eliminaciju robe koju više ne nosimo i za novi početak, uz pregledniji ormar koji sadrži samo komade za kojima ćemo sigurno posegnuti.

Kako bismo uopće izbjegli gomilanje robe koju ne nosimo, za početak je najvažnije paziti pri kupnji. Često upadamo u zamku sniženja i crvene oznake akcija mogu nas uvjeriti da nam se sviđaju odjevni predmeti koje inače ne bismo primijetili. Fast fashion problem je o kojem se sve više govori, no brzi način života dovodi i do potrebe brzih rješenja kupnje pa je zabrinjavajuće mnogo modnih brendova koji, radi masovne potražnje, pribjegavaju toksičnim, nekvalitetnim i neprirodnim materijalima, ali i načinima proizvodnje. Zato je odgovornost na svakom od nas da osvijestimo svoje navike kupnje, preispitamo izvore artikala te obratimo više pozornosti na načine održavanja odjeće.

Međutim, ni odjeća koju više ne želimo ne mora završiti u smeću, već gotovo uvijek postoji način kako joj produljiti rok trajanja i osloboditi se grižnje savjesti.

POPRAVAK

Mnogo odjeće odbacujemo zbog preinaka koje su potrebne, no nikad ih ne učinimo. Bilo da je odjeća na neki način oštećena ili da je krive veličine, popravak koji bi nam oduzeo nekoliko minuta uglavnom odgađamo dok konačno ne odbacimo komad. Budući da takvih odjevnih predmeta većinom imamo nekoliko u ormaru, najbolje ih je sve skupiti te odnijeti stručnoj osobi i tako im udahnuti novi život. Alternativno, i sami pomoću igle i konca možemo s malo kreativnosti dati odjeći novu šansu.

ZAMJENA

U zadnje vrijeme često čujemo za buvljake, razmjenu odjeće i second-hand prodavaonice koji su savršeno rješenje za staru odjeću. Na ovaj način kupci pronalaze jedinstvene komade koje neće vidjeti na drugima, po pristupačnijim cijenama. S druge strane, svi koji imaju višak odjeće, mogu pronaći mjesta koja će istu odjeću otkupiti ili joj barem pronaći novi dom.

HUMANITARNE AKCIJE I DONACIJE

Doniranje odjeće vjerojatno ostavlja najbolji osjećaj kod rješavanja stare odjeće, budući da istovremeno podržavamo humanitarnu svrhu, pomažemo u očuvanju okoliša te se rješavamo nepotrebne odjeće. Zasigurno postoji mnogo načina i izvora blizu vašeg mjesta stanovanja pa neće biti problem pronaći načine za pomoć.

RECIKLIRANJE

Kao zadnje rješenje ukoliko odjeći ne možemo pronaći drugu svrhu, najbolji način recikliranja je odlaganje u spremnike za tekstil. Oni su relativno česta pojava po gradovima pa su dostupni svima, bez grižnje savjesti o zagađenju okoliša!