Početna / Blog / Kako potaknuti (i monetizirati) kreativnost

Kako potaknuti (i monetizirati) kreativnost

20.06.2022.

Mnogi stručnjaci smatraju da kreativnost nije nešto s čim se rodimo, već nešto što razvijamo i vježbamo. Ukoliko se ne njeguje kroz odrastanje i život, može nestati, isto kao što se može i potaknuti pomoću malih trikova koje donosimo u nastavku.

1. Promjena rutine

Svakodnevne navike uvelike utječu na način i količinu korištenja mozga. Općenite promjene u životu dovode i do novih ideja. Dovoljno je promijeniti put do posla, jutarnju rutinu ili hobi, kako bismo sagledali stvari iz druge perspektive.

2. Vision board

Ponekad je problem što imamo previše ideja bez vidljive poveznice koje ne znamo realizirati, jer ne znamo gdje početi. U ovom slučaju pomaže sve ideje “izbaciti” u obliku tzv. vision boarda – bilo da se radi o slikama, tekstovima, materijalima, bojama ili ciljevima. Na ovaj način skupljamo ih na jednom mjestu, a tada je lakše i pronaći poveznicu između njih.

3. Nova mjesta

Okolina uvelike doprinosi načinu razmišljanja i zato čim osjetite potrebu za promjenom, promjena lokacije bar na kratko odličan je način za traženjem inspiracije. To može biti šetnja nepoznatim kvartom, izlet u prirodu ili putovanje – bitno je krenuti u istraživanje i bilježiti ideje koje će zasigurno uslijediti.

4. Istraživanje

Kad imamo potrebu za stvaranjem nečeg novog ili predodžbu o onom što bismo htjeli, istraživanje beskonačnih ideja na internetu, u knjigama ili čak filmovima i muzici može u nama potaknuti inicijativu za pokretanjem. Najbolja platforma za kreativne ideje vjerojatno je Pinterest, sa beskonačnom inspiracijom iz različitih područja.

5. Knjige

Nastavno na prethodni način, postoje mnoge knjige koje govore o stvaranju na različite načine, za koje publika diljem svijeta tvrdi da su bile pokretač njihove kreativnosti. Dovoljno je pretražiti ključne riječi i ponude nam se brojna izdanja o kreativnosti, ali neke od knjiga koje se najčešće preporučuju su Velika magija autorice Elizabeth Gilbert te Budite kreativni doktora Yeh Kama.

Pronašli ste inspiraciju – što sad?

Osim kvalitetnog hobija, različiti interesi mogu se i monetizirati, kao još jedna velika prednost realizacije ideja. Ukoliko želite svoju viziju podijeliti s drugima, Modna katedra nudi besplatno kreiranje vlastitog webshopa, nakon čega dobivate izračun ukupnih troškova prije nego se bacite u izradu artikala koje odaberete iz širokog asortimana. Radilo se o odjeći, detaljima za dom ili modnim dodacima, cijeli dio izvedbe u potpunosti preuzima platforma Modna katedra – od nabavke artikala do isporuke klijentima, kao i promidžbu putem svojih društvenih mreža i ostalih kanala. Profit se kreatorima isplaćuje redovito, a osim toga slijede i uzbudljivi dodatni sadržaji za kreatore, poput savjetovanja i edukacija. Svi detalji, uključujuči kalkulator zarade, dostupni su na ovom linku, a za sve dodatne upite uvijek smo dostupni na našim društvenim mrežama.