Početna / Blog / Kako prikupiti novac u dobrotvorne svrhe?

Kako prikupiti novac u dobrotvorne svrhe?

05.08.2020.

Prikupljanje novaca u dobrotvorne svrhe putem interneta jedan je od najboljih načina kako se mogu podržati neprofitne organizacije i pokazati da vam je stalo do društva te da ste društveno odgovorna osoba. Novac za neprofitnu organizaciju ili udrugu mogu biti donirani direktno, ali društveni utjecaj i povećana svijest nastala kampanjom crowdfundinga mogu imati daleko veći utjecaj i prikupiti više sredstava u dobrotvorne svrhe.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta i praksi kako što bolje prikupiti sredstva u dobrotvorne svrhe, odnosno za neprofitne organizacije i udruge.

Pronađi neprofitnu organizaciju ili udrugu za koju želiš prikupiti sredstva

Ovaj prvi korak zapravo je i najteži. Kada pogledamo popis, zaista bismo mogli reći da je broj neprofitnih organizacija i udruga koje trebaju financijsku pomoć beskonačan. Ako se ne možeš odlučiti kojoj neprofitnoj udruzi ili organizaciji pomoći, zapitaj se koji su tvoji interesi, za što se zalažeš, čime bi se trebala baviti neprofitna organizacija ili udruga kojoj želiš pomoći. Neprofitne organizacije i udruge najčešće uključuju životinje, zdravlje, edukacije, umjetnost i slično.

Izvor: Mfin.hr

Naravno, kada odabereš kome želiš pomoći, svakako se možeš javiti odabranoj organizaciji ili udruzi, koji će ti onda svakako moći dati više informacija o tome kako rade, kakvo je stanje i tako dalje.

Pokreni postupak prikupljanja sredstava

Neprofitna organizacija ili udruga je odabrana i sada je vrijeme da se pokrene postupak prikupljanja sredstava. Kako bi se skupilo što više sredstava, potrebno je potaknuti društvo, ali i kao zahvalu pripremiti nešto za svakoga tko je odlučio donirati sredstva. Zato mi predlažemo izradu majici, hudica i ostalih artikala, koje će moći kupiti svatko tko želi pomoći određenoj udruzi ili organizaciji. Na taj će način neprofitna udruga ili organizacija dobiti sredstva, a svi koji su pomogli personalizirani artikl. Artikl se postavlja na naš web shop besplatno, gdje svatko tko je voljan pomoći može kupiti artikl.

Izvor: Pinterest.com

Promoviranje prikupljanja sredstava

Kako bi prikupljanja sredstava bilo što učinkovitije, potrebno ga je promovirati putem različitih medija i kanala.

Svakako preporučujemo promoviranje putem društvenih mreža, odnosno putem Facebooka, Instagrama, LinkedIna, YouTubea, Tik Toka i sličnih. Dobar potez svakako je i obavijestiti lokalne medije o prikupljanju sredstava kako bi se ono moglo promovirati i putem tradicionalnih medija – televizije, radija i tiska.

Izvor: Econsultancy.com

Već danas možeš pomoći nekome, odaberi organizaciju, izradi dizajn i javi nam se! 🙂