Početna / Blog / Organski pamuk je najbolji prijatelj društvu i vašoj koži. Nosite li ga?

Organski pamuk je najbolji prijatelj društvu i vašoj koži. Nosite li ga?

27.01.2021.

Znate li koji je službeni naziv za odjeću koja je održiva, štiti okoliš, pomaže zajednici, a i vašoj koži? Organski pamuk!

Organski pamuk je velika, pozitivna promjena u svijetu mode koja za sobom povlači razne pozitivne efekte i kupnjom istog, činite dobro i sebi i drugima. Ne treba ni spominjati kako je upravo ova tkanina idealna i za djecu. Mekaniji je, ugodniji za kožu te ima hipoalergenski učinak. Pamuk je prije kemijske revolucije uzgajan u čistoj prirodi, a danas je priča poprilično drugačija. Koristimo svega 1% organskog i čistog pamuka dok u industriji prevladava GMO pamuk. Postoji velika razlika, a mi vam donosimo nekoliko bitnih činjenica zašto je dobro nositi organski pamuk i ako želite graditi svoj brend, zašto je dobro graditi ga upravo na ovoj filozofiji.

Curly – kreator na Modnoj Katedri koji koristi Bio asortiman – organski pamuk

Započnimo s ekonomijom i kako utječe na radne uvjete ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu

Odlučili ste kreirati dizajn koji želite prodavati, vizuale koje će voljeti vaši pratitelji na Instagramu. No, jeste li razmišljali kakve kvalitete će biti vaš proizvod – majica ili hudica? U svim se fazama uzgoja organskog pamuka, izrade tekstila i šivanja odjeće oslobođene toksina krije upravo – dobrobit samih proizvođača i radnika. Nekonvencionalan način uzgoja i proizvodnje omogućuje zdravije radne uvjete, zdravstveno ispravniju vodu i plodnije tlo u okruženju u kojem se nalaze.

Pišem ti po zidu- kreator na Modnoj Katedri koji koristi Bio asortiman – organski pamuk

Direktno potičete razvoj “zelene” ekonomije 

Jačanje svjesnosti o benefitima odjeće od organskog pamuka može potaknuti dobre ekonomske promjene, ali i osnažiti brigu o prirodi. Osim toga, veća potražnja znači i veću ponudu. Odabirom i kupnjom takvih odjevnih predmeta zapravo omogućujete još više „zelenijih“ radnih mjesta, osiguravate očuvanje kvalitete voda, tla i zraka, a vašim najmlađima zdravije i sigurnije svakodnevne trenutke.

Gitak TV – kreator na Modnoj Katedri koji koristi Bio asortiman – organski pamuk

Koža uz organski pamuk – diše

Plastika, sintetika, elastika… materijali su koji su najgori neprijatelj koži i prirodi. Kupnjom organskih proizvoda pa tako i odjeće, dopuštamo tijelu da diše. Organski pamuk već u samom uzgoju ne podliježe utjecaju otrova, pesticida ili pak umjetnih gnojiva. Korov se ručno odstranjuje, a negativne se posljedice nametnika tradicionalno sprječavaju uz pomoć „dobrih“ insekata, poput – bubamara. Da, bubamara. Navedenim tehnikama uzgoja organskog pamuka dobiva se materijal za izradu tekstila bez štetnih toksina koji bi mogli iritirati osjetljivu kožu.

Kako pravilno održavati odjeću od organskog pamuka

Iako je pamuk jako dobar izbor iz svih navedenih razloga, opet ima i svoje manje mane. Pamuk se gužva, stvara mucice nakon više pranja te boja pamuka može u nekom vremenu izblijediti. Zato je bitno paziti kako ga održavate, odnosno perete i peglate. Mali trik, peglanje odjeće od pamuka uvijek odradite na razini 2. Prije pranja odjeće obavezno je razvrstati rublje po bojama, ali slično rublje perite zajedno. Jako je bitno pročitati etiketu na kojoj piše na kojoj temperaturi oprati rublje. Organski pamuk ne treba prati na visokim temperaturama jer je od prirodnih materijala pa se najčešće pere na 30 do 40 celzijevih stupnjeva. Predlažemo da organski pamuk sušite na zraku te da sušilicu u ovom slučaju izbjegavate.

Organski pamuk u našoj ponudi je certificirani pamuk – OCS

Naš organski pamuk certificiran je po standardu organskog sadržaja OCS (Organic Content Standard. Kada god pronađete proizvod s oznakom BIO PAMUK, OCS jamči da je protok pamuka pažljivo provjeren i nadziran od samog izvora pa sve do gotovog proizvoda.
Nadamo se da vas je organski pamuk osvojio jer će zasigurno osvojiti budućnost fashion industrije.